PLR's erkennen het recht op toegang tot informatie, de overheid is verplicht om informatie toegankelijk te maken (proactieve informatieverstrekking) en het publiek heeft het recht om informatie aan te vragen bij de overheid (reactieve informatieverstrekking). Er zijn echter geen duidelijke procedures voor het publiek om informatie op te vragen en te raadplegen. Overheidsinstellingen voor de distributie van informatie zijn aanwezig, b.v. voor REDD+ NIMOS/PMU en de RAC (om gemeenschappen te informeren over REDD+ activiteiten). Daarnaast zijn verschillende websites operationeel, www.gov.sr, www.surinameredd.org en NIMOS/PMU produceert nieuwsbrieven en radioprogramma's in tribale talen.
De Wet Bosbeheer erkent het bestaan van een systeem van traditionele rechten onder inheemse en tribale volkeren. Het bepaalt dat de gebruikelijke rechten van de inheemse en tribale volkeren in hun dorpen en in hun kostgronden 'zoveel als mogelijk' moeten worden gerespecteerd. Noch de Wet Bosbeheer noch het wettelijk kader definiëren echter de term 'gewoonterechten'.
In de ontwerpwet Wet Collectieve Rechten ITP's 2019, bepaalt artikel 3, dat de ITP's in Suriname de wettelijke status als een collectief hebben en collectieve rechten hebben zoals gedefinieerd in de wet. Artikel 4 bepaalt dat de ITP's collectieve eigendomsrechten hebben op hun traditionele woongebieden, inclusief de natuurlijke hulpbronnen die ze traditioneel gebruiken voor hun zelfvoorziening, hun cultuur of religieuze activiteiten.
PLRs erkennen het recht op eerlijke verdeling en de noodzaak om een adequaat mechanisme voor het delen van voordelen te ontwikkelen. Op dit moment zijn er geen regelingen voor het delen van voordelen, maar worden door de overheid gepland.
PLRs bevorderen ook gendergelijkheid en garanderen adequate toegang tot gerechtigheid. Ze ondersteunen en stimuleren ook de coördinatie tussen verschillende instanties die een rol spelen bij bosbeheer.
PLR's bevorderen fiscale transparantie in de bosbouwsector en het Parlement keurt en bewaakt het financiële en politieke beleid van de regering. De Anti-corruptiewet 2017 stelt regels vast om corruptie in de hele publieke sector, inclusief de bossector, te voorkomen en te bestrijden. Verschillende wetten omvatten boetes tegen corruptie.
PLR's erkennen verschillende soorten rechten op het bos en voorzien in procedures voor het aanvragen van een bos concessie en een stuk domeinland. Hoewel het grootste deel van de beboste gebieden in het binnenland wordt bewoond door ITP's, is 97% van deze gebieden bebost, d.w.z. het grootste deel van het traditioneel bezette land is eigendom van de Staat. De nationale REDD+ Strategie behandelt deze kwestie onder beleidslijn 3.A: Grondbezit en de vier maatregelen die daarin zijn opgenomen.
De implementatie van REDD+ in Suriname is niet bedoeld om te leiden tot gedwongen uitzetting of fysieke verplaatsing. Suriname heeft het UNDRIP geratificeerd, waar in artikel 10 wordt bepaald dat: "Geen herplaatsing zal plaatsvinden zonder de vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming van de betrokken inheemse volkeren en na overeenstemming over een rechtvaardige en billijke vergoeding en, waar mogelijk, met de optie van terugkeer". De nationale REDD+ Strategie omvat verschillende maatregelen die gezamenlijk gericht zijn op het versterken van ITP's door hen in de rechts- en besluitvormingsprocessen te betrekken, grondenrechten te verduidelijken en de principes van FPIC te bevorderen, die kunnen helpen om gedwongen uitzetting of verplaatsing te voorkomen.
Een REDD+ specifiek Grievance Redress Mechanisme is in ontwikkeling.
Raadpleeg de PLR-analyse voor meer informatie.
PLRs
- Grondwet van Suriname (Artikel 52, 54, 158 sectie 1)
- Anti-corruptie wet
- Personeelswet
- Wetboek van Strafrecht
- Wet Bosbeheer, artikel 16, 41
- Decreet Beginselen grondbeleid, L-1, Article 4
- Burgerlijk Wetboek, Artikel 576
- Gender Beleid 2021-2035
- Decreet Mijnbouw, Article 11
- Decreet uitgifte Domeingrond (S.B. 1982 no. 11 bij S.B. 2003 no. 7)
- Onteigeningswet (G.B. 1904 no. 37 zlg. bij G.B. 1935 no. 80)
- Nationale REDD+ Strategie
Conventies
- Verklaring van de Verenigde Naties over de rechten van inheemse volkeren (UNDRIP)
- Inter-Amerikaans Verdrag inzake corruptie