Hoe de Safeguard wordt GEADRESSEERD
Bestaande PLRs erkennen het recht op inspraak van het publiek in de besluitvorming. Een belangrijk onderdeel van de implementatiestrategie voor het Nationaal Ontwikkelingsplan 2017-2021 is bijvoorbeeld het vergroten van de participatie van stakeholders in de beleidsformulering en -uitvoering. Volgens het Plan moet "de goedkeuring van een nieuwe Planwet en de invoering van nieuwe procedures en instellingen een actieve deelname aan zowel de sectorale als de regionale planning mogelijk maken".
De belangrijkste beleidsdoelstelling van het nationaal bosbeleid is de deelname van ITP's aan activiteiten in en rond hun land, op basis van volledige informatie en het delen van de voordelen en opbrengsten daarvan. PLR's definiëren echter geen duidelijk proces voor overheidsinstanties om consultaties uit te voeren, inclusief het proces voor het behandelen van input die van de consultaties is ontvangen.
De NIMOS ESIA-richtlijnen (1) omvatten concrete niveaus van publieke participatie en hebben betrekking op consultatie en publieke participatie. Met de goedkeuring van de ontwerpwet Milieu Raamwet hebben deze richtlijnen een wettelijk verplichte basis. Het ontwerp Staatsbesluit Milieueffectrapportage (MER) 2019 omvat ook een duidelijk proces voor het uitvoeren van consultaties en een proces voor het aanpakken van de ontvangen input van consultaties.
De nationale REDD+ Strategie omvat verschillende maatregelen om ITP's bij wet- en besluitvormingsprocessen te betrekken, grondenrechten te verduidelijken en de principes van FPIC te bevorderen. Bijvoorbeeld maatregel 2.A.2 Voorbereiding en goedkeuring van een Milieu Raamwet met procedures voor milieueffectrapportage als onderdeel daarvan en 2.A.4, die gericht is op het versterken van de capaciteit van inheemse en tribale volkeren (ITP's) in bosbeheer. Andere relevante maatregelen in de context zijn 2.A.3 en 2.B.2.
In artikel 4 van de conceptwet Wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken ITP's 2019, wordt bepaalt dat ITP's recht hebben op volledige deelname aan besluitvormingsprocessen omtrent projecten, programma's, administratieve maatregelen, beleid of andere maatregelen die hun leven en/of hun rechten aanzienlijk beïnvloeden.
In artikel 13, van de conceptwet Wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken ITP's 2019, wordt gesteld dat FPIC vereist is in elke fase van een voorgesteld project, programma, beleid of andere maatregel die van invloed kan zijn op de levensomstandigheden/de rechten van ITP's. De procedure voor het verkrijgen van FPIC en bezwaar opties tegen de beslissing zullen door de inheemse en tribale volkeren zelf nader worden uitgewerkt in een FPIC-protocol dat binnen 12 maanden na de inwerkingtreding van de wet zal worden opgesteld.
Er is momenteel geen PLR die een GRM definieert/creëert; de ontwikkeling van een REDD+ specifieke GRM is echter onderweg.
(1) NIMOS. 2009. Environmental Assessment Guidelines Volume I: Generic. Paramaribo, Suriname: National Institute for Environment and Development in Suriname (NIMOS).
PLRs
- Grondwet
- Ontwikkelingsplan
- Ontwerpwet Milieu Raamwet
- Ontwerp Staatsbesluit Milieueffectrapportage 2019
- Wet Regionale Organen
- Nationaal Bosbeleid
- Nationale REDD+ Strategie
Conventies